Blog: Een afzuigsysteem met koolstoffilter of plasmafilter? Wij leggen het graag aan je uit.

Kan of mag je afzuigkap de kookluchtjes niet rechtstreeks naar buiten afvoeren, dan heb je een afzuigkap met recirculatie mogelijkheid nodig. De afzuigkap blaast dan de kookluchten weer terug je keuken in. Deze kooklucht wil je dan natuurlijk wel gefilterd hebben, daarvoor heb je twee verschillende soorten filters. Dit zijn de standaard koolstoffilters en de geavanceerde plasmafilters. In deze blog lichten we de voor- en nadelen van de filters uit.

Nagenoeg iedereen vindt het prettig om de kookdampen en -geuren die vrijkomen tijdens het koken af te voeren. Daarom is het goed om na te denken welk afzuigsysteem jij wilt in jouw keuken. Er zijn verschillende manieren van afzuigen mogelijk: een luchtafvoer naar buiten, centrale afzuiging of recirculatie.

1. Luchtafvoer naar buiten

Lange tijd was de afzuigkap met luchtafvoer naar buiten populair. Nog steeds komt deze manier van afzuigen het meest voor, mits je direct met de afvoerbuis naar buiten kunt. De afzuigkap is echter een steeds vaker genoemd onderwerp van discussie voor een milieuvriendelijke woning. De afzuigkap is namelijk tijdens het gebruik een grote bron van warmteverlies, maar wat de meeste mensen niet weten is dat dit ook buiten het gebruik een bron is van verlies van warmte. Het kanaal is namelijk een open verbinding met de buitenlucht.

Ook zijn er tegenwoordig veel woningen die een centraal afzuigsysteem hebben. Hiervoor heb je een afzuigkap zonder motor nodig. Het nadeel van een centraal afzuigsysteem is dat je geen controle hebt over de afzuigkracht.

2. Recirculatie afzuiging

De laatste optie is recirculatie, dit afzuigsysteem wordt op dit moment het meest toegepast in nieuwe (energie neutrale) woningen. Een recirculatie afzuigkap werkt met koolstoffilters of een plasmafilter. Deze filters absorberen het vuil en de geur uit de kooklucht. De afzuigkap zuigt de kooklucht op, het wordt gefilterd en weer warm terug de keukenruimte in geblazen.

3. Koolstoffilter of plasmafilter?

Als je kiest voor recirculatie, is een invulling met een plasmafilter zeker het overwegen waard. Bijvoorbeeld van het merk Plasmamade of Avitana. Hoewel de koolstoffilter goedkoper is in aanschaf, heeft de plasmafilter een langere levensduur van 12 tot 15 jaar. Een koolstoffilter gaat slechts 3 tot 6 maanden mee. Daarnaast heb je bij een plasmafilter geen onderhoud omdat je het filter niet hoeft te vervangen. De terugverdientijd van een plasmafilter is 6 tot 8 jaar. Bovendien ligt de kwaliteit van filtering op een hoger, beter niveau. Een plasmafilter elimineert niet alleen de geuren maar ook de pollen, bacteriën, virussen en schimmels uit jouw huis.

Ervaar schone lucht

Bij Van der Veen kun je terecht voor het aanschaffen en laten monteren van een plasmafilter. Een plasmafilter kan overigens op iedere bestaande afzuigkap met motor worden gemonteerd.

Volg je ons al op Instagram en Facebook?