header koken op gas of inductie

Blog: Koken op gas versus inductie

Laten we eerst opheldering geven over het gemiddelde verbruik van een gaskookplaat en een inductiekookplaat en de kosten daarvan:
  • Een gaskookplaat verbruikt jaarlijks ongeveer 37m3 gas. Met de huidige energiekosten kom je daarmee uit op €66,80 per jaar.
  • Een inductiekookplaat verbruikt jaarlijks ongeveer 175kWh. Met de huidige energiekosten kom je daarmee uit op €78,75 per jaar.
Conclusie

Het verschil tussen koken op gas versus inductie is dus eigenlijk te vergelijken met een druppel op een gloeiende (kook)plaat. De grootste gasslurpers in jouw huis zijn overigens de verwarming (75%) en warm douchen (20%), opgevolgd door koken (5%).

Gas en stroom zijn eigenlijk qua kosten niet goed met elkaar te vergelijken. Wat we wel weten is dat de energietarieven voorlopig nog blijven stijgen. En dat de overheid gasloos wonen en het opwekken van duurzame energie stimuleert. In 2050 leven we in Nederland CO2-neutraal en maken we alleen nog maar gebruik van groene stroom.

Dus, gasfornuis of elektrische inductiekookplaat?

Is je gasfornuis aan vervanging toe? Ga jij voor een keukenrenovatie of misschien wel een geheel nieuwe keuken? Kies dan voor een inductiekookplaat, dat is het beste en meest zuinige alternatief onder de elektrische kookplaten én je kunt ermee op groene stroom koken. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst!

Steeds meer nieuwbouwwoningen worden overigens opgeleverd zonder gasaansluiting. Deze woningeigenaren hebben al geen andere keuze meer dan te koken met een stekker. 

Voordelen van koken op inductie

Wie eenmaal op een inductiekookplaat kookt, wil meestal niet meer zonder. De belangrijkste voordelen die genoemd worden zijn: veilig, makkelijk in gebruik en in de schoonmaak en mooi om te zien.

Meer weten over koken op inductie?

Van der Veen Keukens en Renovatie informeert je graag over de mogelijkheden.