Kunststof keukenblad

Een kunststof werkblad is heel populair en heeft aantrekkelijke eigenschappen: goedkoop materiaal, zeer sterk en makkelijk schoon te maken. Bovendien zijn er eindeloos veel mogelijkheden op gebied van design van het blad. Zo kun je kiezen uit bijvoorbeeld een effen look, houtlook en andere patronen.

Eigenschappen

✓ Krasbestendig
✓ Onderhoudsvrij
✓ Kans op blaarvorming boven 100°C

kunststof werkblad
Materiaal

Onze maatwerkbladen zijn opgebouwd uit watervast verlijmd multiplex en zijn voorzien van een HPL-laminaat. Een HPL werkblad heeft bijna onbegrensde mogelijkheden door zowel het zeer uitgebreide kleurenassortiment als de verschillende decors. De bladen zijn daarbij leverbaar met een bijpassende rugwand waardoor het perfect in te passen is bij iedere stijl.

HIGH PRESSURE LAMINATE (HPL)

Een high pressure laminate ofwel hard kunststof plaat is uit meerdere lagen met hars geïmpregneerd papier opgebouwd.
De kern bestaat uit meerdere lagen kraft papier, die gedrenkt zijn in hars. De in melamine hars gedrenkte toppapieren bepalen de kleur, het uiterlijk en de krasvastheid. Het oppervlak wordt, tijdens het persprocedé, gestructureerd om de slijtvastheid te vergroten.

Krasvastheid

De structuur van de kunststof deklaag is van belang bij het bepalen van de kras- en slijtvastheid van het werkblad. De door ons gekozen structuren zijn ontwikkeld voor horizontale toepassing zoals bijvoorbeeld werkbladen en rugwanden. Bij normaal dagelijks gebruik zijn deze redelijk slijt- en krasbestendig. Echter bij snijden en hakken kunnen beschadigingen ontstaan. Bij structuurkleuren is de hardheid gelijk aan overige HPL kleuren. Vanwege de grovere structuur kan er op de “toppen” slijtage ontstaan. Dit is achteraf niet bij te werken. Bladen in donkere kleuren zijn niet krasgevoeliger dan andere bladen, maar eenmaal ontstane krassen zijn wel sneller zichtbaar.

Hittebestendigheid

Over de hittebestendigheid van multiplex kunststof werkbladen kan worden gesteld dat bij temperaturen boven 100°C de kans bestaat dat de verlijming tussen HPL en Multiplex loslaat en er blaarvorming ontstaat.
De mogelijkheid is niet uitgesloten dat bij nog hogere temperaturen het kunststof schroeit. Daarom raden wij u aan om voorzichtig te zijn met hete pannen.
Wij adviseren u geen pannen direct vanaf de kookplaat op het werkblad te plaatsen, gebruik altijd een onderzetter. Indien geen onderzetter wordt gebruikt, kan er schade aan uw blad ontstaan.

Onderhoudstips

HPL oppervlakken behoeven weinig onderhoud. Bij werkbladen volstaat het regelmatig reinigen met zachte schoonmaakmiddelen. Sterke vervuiling, bijvoorbeeld langere inwerking van thee, koffie en wijn, voorweken met een onverdund afwasmiddel. Incidenteel kan een chloor bleekmiddel worden toegepast.Verf e.d. kan het best worden verwijderd met aceton, spiritus of benzine. Bedenk bij het gebruik van speciale reinigings- of oplosmiddelen dat deze bijtend en ontvlambaar kunnen zijn. Altijd schoonmaken en naspoelen met warm water. Deze middelen absoluut niet gebruiken op ABS randen. Nooit schuurmiddelen, staalwol of schuursponsjes gebruiken.

Meer informatie

Neem contact op voor de mogelijkheden of maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom. 

Ontdek de mogelijkheden

Kijk ook eens naar andere materialen zoals composiet, graniet, greengridz, hout, keramiek, kunststof, lapitec of Sima Core.